Slovensky English
Úvodná stránka Aktuality Produkty Aktivity Linky O spoločnosti


Kvasenie:

     Zo súpravy môžete vyrobiť ľubovolne silné pivo podľa množstva pitnej vody, najlepšie prevarenej.
  1. Uvarenú mladinu v kvasnej nádobe doplníte podľa požadovanej stupňovitosti vyrábaného piva najlepšie prevarenou pitnou vodou na celkový vyznačený objem:

    Požadované pivo Celkový objem mladiny a pridanej vody
    10° min.   2.8% alkoholu 16.0 litra
    11° min.   3.0 % alkoholu 14.0 litra
    12° min.   4.2 % alkoholu 12.0 litra

  2. Pod viečkom obalu výrobku nájdete sáčok s pivovarskými kvasnicami. Obsah sáčku dobre rozmiešajte v 0.2 l vlažnej vody. Teplota vody by mala byť asi 37o C, tj. asi ako Vaša telesná teplota. Teplota pod 35oC, alebo nad 40o C má nepriaznivý vplyv na vývoj kvasiniek.
  3. Asi po 60 min. prilejte takto rozmiešané kvasnice do mladiny v kvasnej nádobe. Teplota mladiny v kvasnej nádobe nesmie byť vyššia ako 25o C. Kvasnice v mladine veľmi dobre rozmiešajte.
  4. Kvasnú nádobu prikryte napr. čistou utierkou, alebo inou látkou neprepúšťajúcou plyn.
  5. Behom jedného dňa začne silné kvasenie, pri ktorom sa vytvára hustá pena. Po prvom dni kvasenia penu odoberte čistou vareškou a obsah nádoby silno rozmiešajte. V ďalších dňoch už penu nezbierajte ani obsah nemiešajte.
  6. Asi po 4 až 6 dňoch kvasenia (táto doba je ovplyvnená vnútornou teplotou, ktorá by mala byť stála a nie vyššia ako 20o C, ale v rozmedzí 12o až 15o C) sa už nová pena nevytvára, mladé pivo nechutí sladko a začína sa vyčerovať. Dodržanie uvedených teplôt má veľký vplyv na kvalitu vyrábaného piva.

Zretie:
  1. Po ukončení hlavného kvasenia zoberte penu čistou vareškou.
  2. Mladé pivo preplníte z kvasnej nádoby do dokvašovacích fliaš, najlepšie hadičkou, alebo čistou naberačkou tak, aby sa do fliaš nedostala vrstva usadených kvasníc. Vhodné sú silnostenné fľaše s patentným uzáverom, alebo plastové fľaše PET od nealkoholických nápojov so šróbovacím uzáverom. Dbajte na čistotu a sterilitu použitých fliaš a tiež na tesnosť uzáverov.
  3. Nad hladinou vo fľaši ponechajte minimálne 5 cm voľného priestoru, pretože pri zretí sa vytvára kysličník uhličitý. Do každej fľaše pridajte kávovú lyžičku kryštálového cukru na každých 0,75 l obsahu fľaše. Fľaše dobre uzavrite a pretrepaním cukor rozpustite.
  4. Dokvasovanie vo fľašiach , má prebiehať pri max. teplote 20o C, nižšia teplota 10o až 15o C je výhodnejšia.
  5. Asi po 10 - 14 dňoch sa pivo vyčerí (silnejšie pivo potrebuje dlhšiu dobu), kvasinky sa usadia na dne a vo fľašiach vznikne tlak kysličníka uhličitého . Preto musíte použiť fľaše s tesnejšími šróbovacími uzávermi, aby sa pivo mohlo dobre nasýtiť kysličníkom uhličitým.
  6. Pred konzumáciou ochlaďte fľašu v chladničke a pred nalievaním opatrným pootočením šróbového uzáveru znížte tlak vo fľaši, aby kysličník uhličitý nezdvihol usadené kvasinky.
  7. Vyrobené pivo pri uchovávaní v chladničke môžete spotrebovať postupne do 10 dní od dozretia.

Záver:

     Po skončení výroby umyte dôkladne všetky pomôcky na ďalšie použitie. Pri dodržaní tohoto návodu, hlavne čistoty použitých pomôcok a doporučených teplôt, získate výborné trnavské kvasnicové pivo. Oceníte možnosť pochváliť sa kvalitným pivom vlastnej výroby.

Produkty
Adresa : Euro-Brew s.r.o., Hlboká 22, 917 01 Trnava
Tel. : +421 33 53 418 53, Fax : +421 33 53 418 52, E-mail : info@eurobrew.sk
The information on this page may not be reproduced, republished or mirrored on another webpage or website.
Copyright © 1997 - 2024 Euro-Brew s.r.o., Design»Rastislav Laco